Misstänker du att du blivit matförgiftad på grund av att du ätit ett dåligt livsmedel på en restaurang eller från en livsmedelsaffär bör du snarast möjligt anmäla detta till kommunen. I bästa fall kan du då förhindra att även andra drabbas.
Du bör anmäla en misstänkt matförgiftning till kommunen. Ju tidigare anmälan kommer in desto större möjligheter finns att utreda vad som har hänt.
Anmälan om misstänkt matförgiftning - e-tjänst Länk till annan webbplats.
Misstänker du att du fått en allergisk reaktion av ett bristfälligt märkt livsmedel bör du också anmäla detta till kommunen.
Bristande kunskaper om hygien samt dålig rengöring är många gånger orsaken till matförgiftningar. Förvaring av mat i felaktig temperatur är också en vanlig orsak.
När du blir matförgiftad kan symptomen uppträda från en halvtimme till flera dagar efter att du åt det som orsakat matförgiftningen.
Vanliga symptom är:
För rådgivning om din hälsa kontakta Vårdguiden 1177.
Du kan bli matförgiftad både av mat hemma i köket och om du äter ute. Det finns mycket du kan göra själv för att undvika att bli sjuk av den mat du själv lagar:
Den vanligaste orsaken till matförgiftningar på vinterhalvåret är vinterkräksjuka. Vinterkräksjukan orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Det räcker med ett mycket litet antal virus för att du ska bli sjuk.
Viruset dör vid upphettning. Om maten hettats upp till minst 72 grader dör viruset.
Säkra livsmedel innebär att du som konsument inte vilseleds eller blir sjuk av den mat du köper. Därför kontrollerar kommunen att varor är korrekt märkta och hanteras på ett säkert sätt.
I vår mat- och köksmiljö finns risker att vara uppmärksam på och som kan orsaka sjukdomar, matförgiftningar eller allergiska reaktioner. Sjukdomsframkallande bakterier, virus eller andra mikroorganismer kan försämra matens kvalitet och orsaka matförgiftningar. Ämnen (allergener) som inte märks ut på rätt sätt kan orsaka mer eller mindre allvarliga reaktioner hos allergiska och/eller överkänsliga personer.
Kommunens främsta uppdrag är att skydda dig som konsument. Det görs genom att kontrollera att företag lever upp till kraven i livsmedelslagstiftningen.
Får du en allergisk eller överkänslighetsreaktion efter att ha ätit ute på restaurang eller köpt ett livsmedel där ingrediensen inte står på innehållsförteckningen bör du anmäla detta till kommunen. Ju tidigare anmälan kommer in desto större möjligheter finns att utreda vad som har hänt. En livsmedelsinspektör kan då göra ett besök på restaurangen eller i butiken och utreda händelsen.
Kommunen behöver veta:
Ring eller e-posta in dina uppgifter till kommunen.
Information om tillstånd, anmälan om livsmedelsverksamhet, avgifter med mera hittar du på företagarportalen.